En dan heeft je kind opeens een bril nodig!

En dan heeft je kind opeens een bril nodig!

En dan heeft je kind een bril nodig

Tussen de 3 en de 4 jaar krijgt je kind bij het consultatiebureau een ogentest. Hierbij worden de ogen om de beurt afgedekt en moet je kind plaatjes benoemen van een afstand. De plaatjes staan in het boekje van het consultatiebureau, zo kun je ze van te voren vast oefenen.

De test wordt gedaan door de assistente. Zij bepaalt of het goed is of niet en kan je een doorverwijzing geven voor de oogarts. Bij tom was dit het geval. Hij deed de test niet goed en we maakten een afspraak bij de oogarts. Dit is nu een jaar geleden.

Bij de oogarts

Als eerst moesten we naar de orthoptiste.

De orthoptist:
De orthopedist deed een aantal testjes met Tom en daarna kreeg Tom druppeltjes in zijn oogjes. Dit is even vervelend, het prikt een beetje, maar is al snel weer over. Door deze oog-druppels worden de pupillen verwijd, het vermogen om scherp te stellen ook tijdelijk stilgelegd. Dichtbij wordt het zicht wazig en fel licht kan hinderlijk zijn. Deze druppels moeten 30 minuten inwerken en hebben een werktijd van 24 uur. Na de 30 minuten inwerktijd kan de orthopedist de oog sterkte meten, hierna beoordeelt de orthopedist in samenwerking met de optometrist ook de binnenkant van het oog.

Na de testen

Na de testen wisten wij dat tom een bril nodig had. Even slikken, vooral omdat zijn sterkte uit zou komen op plus 6. Dit is niet echt weinig.

Wij hebben wel begrepen dat tom zijn oogjes netjes recht staan, wat mij vooral heel blij maakte. Zelf heb ik een afwijkende oogstand, en ondanks een operatie staat er bij mij altijd een oog meer naar binnen. Op dit moment wordt dit Tom bespaart.

Na de testen bij de orthoptist moesten wij nog even langs de oogarts. Zij deed nog enkele testjes en controleerde de test van de orthoptist.

Naar de opticien

Nadat wij bij de orthopedist waren geweest gingen wij naar de opticien. Voor een bril. Best moeilijk, de monturen zijn er in zoveel kleurtjes en de keuze is lastig. Uiteindelijk vonden wij voor Tom een mooie blauw montuurtje. Wij kozen voor een iets duurder montuur, een stevig brilletje moest het worden, wat tegen een stootje zou kunnen.

In de glazen heb je ook nog keuze: de goedkopere glazen zijn vaak wat dikker, iets wat wij bij Tom niet wilde, plus 6 is al een wat dikker glas en dat vergroot de ogen een beetje, dus kozen wij voor een iets duurder glas, wat speciaal geslepen wordt om het wat dunner te maken, wat de ogen niet enorm uitvergroot.

Een week later konden wij de bril ophalen. Tom had er geen problemen mee, zette de bril op en hield hem op. Zo ging het vanaf dag 1 al heel goed. Wij denken dat hij ook wel merkt dat hij met de bril veel beter ziet.

Wij als ouders vonden het helemaal niet leuk dat onze zoon een bril nodig had. Je wilt toch dat je kind niet ëandersí is als anderen of dat er een reden is om gepest te worden.

Tom is heel blij met zijn bril en door zijn positieve houding waren wij er ook wel snel aan gewend. Het hoort nu ook echt bij hem, zonder bril vind ik het erg ëkaalí.

Op controle.

Nu Tom een bril draagt moeten wij om de 3 maanden op controle bij de orthopedist. Zij doet weer de testjes en controleert de sterkte.

Afgelopen week moesten wij weer op controle en omdat nu bleek dat Tom zijn linkeroog minder goed werkt als zijn rechteroog is er besloten om Tom zijn rechteroog 2 uurtjes per dag af te plakken. Tom riep meteen ëJaah!í† Ha, ha hij vindt het helemaal leuk en vraagt nu ís morgens al meteen om een oogsticker. Ik doe deze erop voordat we naar school gaan en de juffrouw zegt Tom als hij er af mag. Dat doet hij helemaal zelf.

Ook moest Tom zijn brilsterkte aangepast worden. Van plus 6 naar plus 7. Best een behoorlijke sterkte. De brilglazen kunnen in het zelfde†montuur, dit heeft hij pas een jaar en kan best nog een jaartje mee.

Category