Wat voor soort brillenglas is voor mij geschikt?

Wat voor soort brillenglas is voor mij geschikt?

Er zijn enkelvoudige en meervoudige brillenglazen

De enkelvoudige glazen zijn onder te verdelen in verte- en leesglazen. Tot we een jaar of 40 zijn kunnen we op alle afstanden goed scherp zien met enkelvoudige glazen. Wanneer u de veertig gepasseerd bent, worden uw ogen met het lezen iets minder. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat de ooglens gedurende de jaren minder flexibel wordt waardoor het focussen (accommoderen) op beelden dichtbij minder makkelijk wordt, dit noemen we presbyopie. Accommodatie is het boller maken van de ooglens waardoor er dichtbij scherp gezien kan worden. Als u ouder wordt, kunt u steeds minder goed accommoderen en dus minder gemakkelijk lezen. U bent dan toe aan een leesbril.

Als u al een bril had om veraf scherp te zien, zou u eigenlijk twee brillen moeten hebben. Binnen het segment van de enkelvoudige brillenglazen kunnen leesglazen hier de oplossing bieden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om verkijken en lezen in 1 bril te combineren. Met bifocaal, multifocaal en beeldschermglazen kunt u op alle afstanden weer scherp zien. Een progressief ontwerp of multifocaal brillenglas geeft een perfect zicht op alle afstanden. Omdat de verschillende correctiegebieden in het brillenglas in elkaar overlopen ervaart de gebruiker geen hinderlijke overgangen meer bij het kijken van dichtbij naar veraf en vice versa.

Een brillenglas kan diverse brekings- of refractieafwijkingen corrigeren. Voor het zien in de verte zijn drie type brekingsafwijkingen te corrigeren:
– Bijziendheid: beelden veraf zijn wazig terwijl de beelden dichtbij redelijk goed zichtbaar zijn; correctie middels een zgn. “min of convexe brillenglas”
– Verziendheid: beelden veraf zijn redelijk goed waar te nemen terwijl het zicht dichtbij wazig is correctie middels een zgn. “plus of concave brillenglas”
– Cilinder: het oog moet gecorrigeerd worden in 2 verschillende richtingen welke loodrecht tegenover elkaar liggen. Het oog heeft de vorm van een rugbybal in plaats van een tennisbal (sferisch); correctie met een zgn. cilinder- of torisch glas.

Voor meer gezondheid tips bezoek ook eens fit-gezond.com

Category